FÖRSTA VÄRLDSKRIGET 1914-1918
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET
( 1914 - 1918 )
Första Världskriget, eller "Det stora kriget" som det också kallas för, urartade på sommaren 1914. En liten konflikt på balkanhalvön eskalerade till ett världskrig där länder från alla världens hörn blev inblandade. När kriget bröt ut väntade sig soldaterna på bägge sidor ett kort och framgångsrikt krig. Inledningsvis tänkte man sig att "vi är hemma till jul". Men kriget blev blodigt, långdraget och kom att fortsätta till november 1918.
Kriget utspelades på tre världsdelar - Europa, Afrika och Asien. Men alla världsdelar blev på olika sätt indragna i kriget, det är därför det kallas för ett världskrig. Det var främst i Europa som blodiga strider ägde rum. De länder som drogs in i kriget var till exempel Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Ryssland och Österrike-Ungern. I Europa blev det stridigheter på två fronter - västfronten och östfronten.
Kriget på västfronten kom att kännetecknas av ett fastlåst skyttegravskrig där båda sidor grävde ner sig i diken för att hålla fienden i schack. Trots skyttegravstaktiken dog soldater på båda sidor i enorma antal då man fick order att avancera mot fiendens försvarslinjer utrustade med taggtråd, minor och kulsprutor.
På östfronten blev krigsföringen mer rörlig och krigslyckan vände med tiden till tyskarnas fördel. Under krigets blodiga år blossade en revolution upp i Ryssland som slutade med ett vapenstillestånd 1917 i öster. Nu kunde tyskarna samla sina stridskrafter för ett avgörande avancemang i väster - men skulle det räcka för att vinna kriget mot fransmännen?