GNISTAN SOM TÄNDE EN VÄRLDSBRAND

GNISTAN SOM TÄNDE EN VÄRLDSBRAND


Dominoeffekten av allianssystemen resulterade i Första Världskriget
Dominoeffekten av allianssystemen resulterade i Första Världskriget

Dominoeffekten

Med krigsförklaringen den 28 juli tänkte sig Österrike-Ungern ett relativt kort krig med grannen Serbien. Istället blev krigsförklaringen som en gnista som kom att tända en världsbrand där alla stormakter i Europa blev indragna. Man kan se det likt en dominoeffekt där en bricka fäller den andra efter sig.

Svarta Veckan

Under bara en vecka urartade konflikten på Balkan till att bli ett världskrig. På grund av de hemska och dystra omständigheter som uppstod kallades perioden för den svarta veckan. Det var en kedjereaktion av händelser som pågick under svarta veckan. I sin tur ledde det till ett fullskaligt krig och skulle resultera i miljontals dödsoffer. Beroende av de komplexa allianssystemen mellan Europas länder tvingades man nu in i ett nytt krig.  


Rysslands garanti till Serbien

Tsar Nikolaj II av Ryssland
Tsar Nikolaj II av Ryssland

Sedan tidigare hade Ryssland bestämt sig för att garantera Serbiens självständighet om en konflikt skulle bryta ut. Serbiska nationen låg inom Rysslands intressesfär och man delade dessutom den ortodoxa kristna tron. När Österrike-Ungern förklarade krig med Serbien bad den serbiska regeringen om hjälp från Tsaren i Ryssland, Nikolaj II. Som lovat började nu Rysslands trupper mobiliseras, vilket innebär att man började förberera för krig.


Kejsar Wilhelm II av Tyskland
Kejsar Wilhelm II av Tyskland

Ultimatum till Ryssland

Samtidigt som Ryssland börjat att mobilisera sina soldater stod Tyskland i bakgrunden och begrundrade vad som höll på att hända. Österrike-Ungern och Tyskland var ju sedan tidigare allierade. Nu var kejsar Wilhelm II av Tyskland orolig att Ryssland skulle blanda sig i konflikten på balkanhalvön. Den 30 juli skickade man därför ett ultimatum till Ryssland att sluta mobilisera sina trupper. Men varningen togs inte på allvar utan Ryssland fortsatte att förbereda för krig. Därför förklarade Tyskland krig på Ryssland den 1 augusti.


Kung Victor Emmanuel III av Italien
Kung Victor Emmanuel III av Italien

Italien förklarar sig neutrala

Enligt den allians man kommit överens om sedan tidigare hade Italien slutit sig till Tyskland och Österrike-Ungern. Men när nu en konflikt väl urartade valde Italien att inte hålla sitt löfte till sina bundsförvanter utan förklarade sig istället neutrala. Till Tyskland och Österrike-Ungerns stora förtvivlan stod plötsligt de två centralmakterna ensamma. Italiens neutralitetsförklaring tillkännagsvs på samma dag som Tyskland krigsförklaring med Ryssland, den 1 augusti. Men alla länder skulle inte välja samma väg som Italien. Fler länder kom att involveras i konflikten.


Frankrike, Belgien och Storbritannien blir indragna i konflikten

Europakartan 1914
Europakartan 1914
Franska trupper mobiliseras för ett kommande krig
Franska trupper mobiliseras för ett kommande krig

Antalet inblandade i konflikten kunde ha stannat där, men efter Tysklands krigsförklaring på Ryssland började i sin tur Frankrike att mobilisera sin krigsmakt. Frankrike och Ryssland hade ju sedan tidigare slutit en allians om att strida på samma sida vid ett eventuellt krig. Återigen skickade Tyskland ett ultimatum om att sluta sin mobilisering, den här gången till Frankrike. Men på ett liknande sätt som Ryssland fortsatte man i Frankrike att förberereda för ett krig. Därför kom Tyskland då att förklara krig på Frankrike. Datumet var då den 3 augusti 1914.

Tyskland stod nu i krig på två fronter. Ryssarna i öst och fransmännen i väst. För att undvika ett långvarigt tvåfrontskrig planerade den tyska krigsmakten att snabbt slå ut Frankrikes försvar och besegra fienden genom att inta Paris. För att kringgå den starka franska defensiven kom man på planen att tåga in i Frankrike genom att avancera via grannlandet Belgien. En sådan attack skulle överraska motståndaren och tvinga Frankrike att kapitulera. Belgiens regering valde dock att avböja ett sådant avtal med Tyskland och utropade sin neutralitet.  

Tyskland valde då att militärt invadera Belgien och fullfölja sin överraskningsplan. Storbritannien hade till sin början valt att inte ingripa i konflikten, men när Tyskland nu angripit sig på neutrala Belgien fanns inte längre någon återvändo. Den 4 augusti beslöt sig den brittiska regeringen för att ansluta i konflikten på Ententens sida. Man förklarade då krig på Tyskland och den svarta veckan var fullbordad.

Gnistan som tände en världsbrand

Det som hade börjat som en liten konflikt i Bosnien hade du spridit sig som en löpeld över stora delar av Europa. De allianser man slutit resulterade nu i den dominoeffekt där man infriade sina avtal sinsemellan. Bara Italien valde att ta kappan med vinden och stå utanför blodsbadet. I alla fall till en början. Plötsligt stod stormakterna öga mot öga, ett århundrade av fred och upprustning närmade sig sitt slut och en ny epok i världshistorien tog sin början - Det Första Världskriget!
Christoffers SO-Rum
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång